Zdohnocení sezony mládeže 2023/2024

Fotbalový ročník 2023/2024 je opět minulostí, a proto si dovolím malé shrnutí sezony za všechny dětské kategorie, tak jak mi je poslali jejich trenéři. Pokusím se o stručný výtah jejich informací a také o celkové shrnutí práce s dětmi v našem oddíle.

Především díky obětavé práci všech trenérů a díky nadšení mnoha rodičů se podařilo pod hlavičkou TJ Sokol Mukařov stabilizovat práci s mládeží a obsadit kategorie od fotbalové školičky, přes mladší a starší přípravku až po mladší žáky, a to je myslím opravdu skvělá zpráva.

Loňský ročník začal jako obvykle letním soustředěním dětí v sokolovně, kde se děti připravují na novou sezonu. Trénuje se dvoufázově všechny kategorie společně. Kluci těchto pět dní pilují své fotbalové dovednosti a pracují na rychlosti běhu. Na obědy a večeře se chodí do restaurace U Kostela a snídaně a svačiny děláme klukům sami v sokolovně. Následovala podzimní část sezony pro všechny mužstva, o které jsme již psali v jiném příspěvku.

V zimním období se podařilo děti dostat na led, jelikož po delší době zamrznul rybník a pak už se všichni těšili na soustředění zimní, které se tradičně konalo v hotelu Agnes v Bohdanči. Jedná se o 5denní zimní soustředění pro kategorie starší přípravka a žáci, kterého se zúčastnilo 25 kluků. Kluci běhali 6 km okruh lesem a fotbalové tréninky probíhaly dvoufázově na hotelové “umělce”. Během celého soustředění probíhá bohdanečská liga mistrů, která vždy vyvrcholí nedělním finále. Fyzická část soustředění vrcholí sobotním závodem na 6 km okruhu. Při závěrečném nedělním obědě proběhne vyhlášení výsledků všech soutěžních aktivit.

Po soustředění následovala jarní část sezóny, ke které přidáme pár podrobností.

  1. Fotbalová školička

Letos se v této kategorii sešlo úctyhodných 23 chlapců. Trénovali jsme dvakrát týdně, přes zimu jsme využili krytou halu a když počasí dovolilo, trénovali jsme venku. Skupinu jsme si rozdělili na mladší děti, které se vše teprve učily a zkušenější chlapce, kteří již hráli hezký fotbal.

Na jaře se podařilo díky spolupráci s okolními obcemi zorganizovat 6 turnajů. Jeden jsme pořádali i u nás v Mukařově. Mladší děti hrály turnaj tři hráči na tři, při využití čtyřech branek. Ti starší pak hráli čtyři hráči na čtyři. Turnaj byl organizačně náročný, ale díky přispění rodičů a sponzora se nám vydařil. Děti si odnesly medaile a drobné ceny. A i pro trenéry se nám podařilo zajistit hodnotné dárky. Myslím, že si to chlapci užili a v obou skupinách dosáhli velice hezkých výsledků. Konec sezóny jsme společně oslavili. Děti si odnesly malou upomínku a diplom. Zhruba polovina chlapců se od září přesune do mladší přípravky.

Trenéři: Michal Vavřina, Pavel Babiak

  • Mladší přípravka

Kategorii mladší přípravka se v jarní části nebývale dařilo a podařilo se jí vyhrát jejich skupinu, když získali 24 bodů z 8 zápasů, takže všechny zápasy vyhráli s celkovým skórem 142:56. Takže posíláme veliké gratulace dětem i trenérům.

Trenéři: Jakub Kaňka, Karel Holeček

  • Starší přípravka

Sezonu 2023/2024 začali děti skvěle a z 8 zapasu zvítězili 7x a umístili se na druhém místě tabulky. Díky těmto výsledkům čekalo SP elitní skupina o titul. Přes zimou děti trénovaly v nafukovací hale a před zahájením jarní části absolvovali pravidelné zimní soustředění v Bohdanči.

Elitní skupina byla nabitá kvalitními týmy složenými převážné z kluků ročníku 2013, zatímco Mukařovský tým je složený převážné z ročníku 2014. Rozdíl ve velikosti, rychlosti a herní vyspělosti byl znát, přesto jsme odehráli spoustu velmi dobrých zápasů a co je důležitější, bylo vidět zápas od zápasu, jak nám přímé porovnaní s kvalitními soupeři pomáhá se zlepšovat.

Trenéři: Lukáš Knap, Jan Kalaš

  • Mladší žáci

Mladší žáci hrají své soutěže systémem podzim-jaro. V zásadě se jedná o dvě soutěže, ze které se vždy udělá tabulka a každá část tak pozná svého samostatného vítěze. V podzimní části skončili žáci na 11. místě. Po kvalitní přípravě v zimě a díky nabitým zkušenost se tým v jarní části sezony zlepšil a umístil se ve velké konkurenci na krásném 8. místě.

Sezonu žáci zakončili na turnaji na Vyžlovce. Tento turnaj se vydařil nad očekávání a vybojovali medaile za 3. místo.

Trenéři: Ivan Vinš, Martin Kříž

Na závěr bychom rádi poděkovali všem trenérům, všem kteří se podíleli na chodu jednotlivých mužstev, všem rodičům a především všem mladým fotbalistům, kteří za nás všechny zápasy odehráli.